Umian hylky

Hylkyuutiset tuottivat uuden vihjeen. Etelä-Saimaan lehtiuutisoinnin pohjalta ovikello soi ja naapurikylän mummo tuli vartavasten kertomaan muistonsa 1950 -luvulla vielä pinnalle näkyneestä ”lotjanhylystä” ja vieläpä tässä ihan kotivesillä. Karttasovellus salamana auki ja kaino pyyntö ”Osoittaisitko ihan sormella jotta missä kohdassa hylky sijaitsee?” Mummo siihen, että ”Ehä mie nyt ossaa sitä tämmösest kartast sannoo, mutta siinä se Umiasalme suulla rötkötti, mihi hää lie sit unohettu.” No selvähän tää sit on, vastasin. Kyllä Umiansalmi on riittävän tarkka paikannus Saiman Hylyt -ryhmälle – ja noin kapeista salmensuista kyllä lotja löytyy, jos se vain siellä on.

Tuumasta millimetreihin, siis toimeen…ja juuri ennen Nora -veneen telakointia nopea viistokaiutus oletetulle kohteelle – ja siinäpä se tosiaan ”rötkötti”. Alustavasti näyttäisi olevan lahdenpohjaan ”hylyksi telakoitu lotja”, mutta näyttäisipä n. 30 metrisen lotjan kannella makaavan mastokin…

Pentti sitten toimen miehenä kävi hylkytutkimusalus Venlallamme kohteen viistoamassa ja saatiin vähän parempaa kuvaa kohteesta. Hylkyhän se siinä.

Kunhan sinilevä laskeutuu, ja kohteen 30 cm näkyvyys paranee edes metrin hujakoille, niin täytyyhän lähikohde käydä visuaalisesti varmistamassa.Umia

Vastaa