Luotailua sinisellä Saimaalla

FullSizeRender-3

Lauantaina 12.09.2015 ajelimme Venlalla kauniilla, sinisellä, tyynellä Saimaalla Ilkonsaaren ympäristöön viistokaikuluotaamaan alueen rantoja ja kivikoita. Tarkoituksena oli löytää mahdollinen aluksen hylky Ismon löytämälle ankkurille.  Hylkyä luodattiin ensin Ilkon loistolla ja siitä jatkettiin Ilkonsaarten ympäri ja tsekattiin myös Myhkiön rannat. Tuloksena 4 tunnin luotaukselle saatiin mm. seuraavat havainnot:

  • Ilkon hylyn toisella puolella saarta muutamia mahdollisia hylyn kappaleita
  • Ilkon hylystä 100-150 metriä laiturin suuntaan pitkiä puita kaksi kappaletta, siis piiitkiä, olisiko jonkun aluksen takilaa?

Eli eipä mitään ihmeellistä.

FullSizeRender-2

Tästä jatkoimme Saimaanrantaan ryynäreiden paistoon. Ryynäreitä maha täynnä jatkoimme luotausreissua vielä Virtasalmeen, jossa tarinoiden mukaan olisi pitänyt olla mahdollisesti vedenalaisia esteitä. Nämä tarinat sinansä kiinnostivat, kun ne sattuivat yksiin vanhan 1700-luvulta oleva sotaväyläkartan merkintöjen kanssa. Tätä tuki vielä mökkiläisen jututtamat sukeltajat, että ”niitä vedenalaisia esteitäkö te etsitte…”. Mutta mitään havaintoa pikaisella tutkimuksella ei sieltä vedenalaisista esteistä löytynyt.

Eli ei taaskaan mitään ihmeellistä.

Kessi se aikoinaan aina sanoi: ”Pojat, se on 99% etsimistä ja 1 % löytämisen riemua”

Keli oli aivan mahtava jokatapauksessa, tyyyyntä ja lämmintä eli ei oikeastaan mikään luotausilma, joka yleensä on 12m/sek ja vettä vihmoo vaakatasossa. Upea ilma ja Saimaa.

FullSizeRenderFullSizeRender-1

2 kommenttia artikkeliin ”Luotailua sinisellä Saimaalla”

  1. Savitaipaleelta Kuivasensaaren Lahdenuirista löytyy uponnut 1-mastoinen purjealus, tietääkseni 1800-luvun puolessa välissä rakennettu ja 1930-luvulla uponnut ankkuriin… Käsittääkseni ihan työaluksena toiminut. Keulapuoli näkyy veden pinnan alla, peräpää taitaa maata syvemmällä. Ei ainakaan teidän kartastanne merkintää siitä löytynyt. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit noin N 6794036 E 540164

  2. Hei Miro!
    Kiitoksia tiedosta, hylky on juuri sillä alueella mihin aioimme ensi kesänä panostaa ja varmasti tutkimme sen tarkemmin!
    Kiitoksia hyvästä informaatiosta koordinaatteineen! Kerromme sitten keväällä tarkemmin tästä kohteesta mitä saimme selville.

Vastaa